ПОЉА ИРАЦИОНАЛНОГ

изложба компјутерског ликовног надреализма Снежана Б. Стефановић

Полеђина Каталога изложбе Снежане Стефановић, 29. јануар 2014.

Полеђина Каталога изложбе Снежане Стефановић, 29. јануар 2014.

корице Каталога

корице Каталога

О сликарки Снежани,

О сликарки Снежани,

Изложба Госпођице Снежане Стефановић отворена је синоћ у београдском АртЦЕНТРУ, Вишњићева 3 (испод Студентског парка), у веома камерној атмосфери. Изложбу је отворила проф. Зора Давидовић (унука чувеног српског писца Боре Станковића), а у публици су били бројни чланови братства Мркића (родом са Косова, Дреница), међу којима и ујак ауторке – професор и есејист Миодраг Мркић, Стојанка Ивановић (рођена Мркић)…

====================================================

Стојанка Ивановић, једна од сестара писца М. Мркића

Стојанка Ивановић, једна од сестара писца М. Мркића

    Одломак из књиге Стојанка Ивановић (1938)

Бака предлаже или право на утопију баке

Сервантес: „На свету постоје само две нације – богати
и сиромашни“.

Света тема: Стари и Нови завет.

Да после осам… Да сви раде. Ако неће да учи – одгова-
рајуће образовање уз рад. Да се држимо Откровења Јовановог:
где се говори о њима који граде палате и који живе у њима.

Ја, Стојанка Михајла Ивановић

Ја, Стојанка боголиког богумилог – бака петоро унучади.

Презасићено ми је име божанским и Стојанка (стати) и Михајло (боголики) и Ивановић (богумио). Ако име има нешто чаробно, онда нека помогне у оплемењиивању патње баке и бака маг времена у којима су уграђене и баке прошлости, што показује и етимологија, и историја породице, и Речник жаргона, и вицеви, и афоризми и патње баке која чита новине, подвлачи оно где су узроци за патњу и страх за судбину унучади. Подвлачи и пати…

Крпице бакиних брига

 „Врати ми моје крпице“… Живећи као бака и као савременик баке, многе баке брину, муче различите бриге. Овде доносим једну збирку крпица брига бакиних, без неког реда. Колико толико ова збирка фрагмената доприноси целовитости ове књиге.

Бака живи  у време духовних академија  најезде емисија „риалити“ програма , у време духовних академија на којима се  о прдежу уз наказно оченаш расправља. Ту су и хомосексуални призори учесника. Живи у време када се унуци васпитавају уз слике крвавог асфалта и уз слике лешева, и језика са Фарме и Великог брата. Живи у време када треба да брани унучад од таквих призора.

корице књиге стојанка ивановић

корице књиге стојанка ивановић

Баку мучи и језик. Ајд ћао! Имиџ, кул, ин, тренд, фора, јебо те, видимо се, назови ме телефоном, јако добро, туи тамо, океј, нема проблема, фора…

Ми баке смо све више и више забринуте: дрога, алкохол, педофили, интернет. Идеал је државе да свака школа има свог полицајца. Затвори су тесни, граде се нови. Сигурне куће…

Бака живи у време када има бака, мајки, очева, чија су деца криминалци, убице, самоубице, наркомани; а они се распадоше од естрадног експонирања. Неки чак користе смрт своје деце самоубица и погинулих за саморекламу, за појављивање у новинама и електронским медијима. Да, многоструке су муке баке. Она мора да слуша савете о животу и деци таквих мајки, очева, баки и да објашњава тај процеп својим унучадима, процеп имеђу јавног и тајног живота.

„Дете – убица у колевци“, рекао је неки изучавалац психологије детета. Мислила сам то гледајући гнев и љутњу беба, мојих унучади.

 Бака мора да мисли на кризу, на незапосленост и наалажење лешева и бачених новорђенчади на смеће, на путу у Европу. Мора да мисли на Грчку и на друге земље које су већ у Европи.

Нарко босови су велики донатори за манастире, цркве, џамије. У неком смислу су у директном контакту с небом. Шаљу младе душе наркоманске и друге на небо и то уз донацију.   ________ Из књиге Ивановић, Стојанка : Бака у мрежи лексикона и времена, Београд, 2010, 135 стр. (22 цм). Књига је штампана у скромном тиражу као  Пишчево издање.

ЛеЗ 0007607

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s